Домашно набљудување на Локалните избори 2013

Локални избори 2013

Име на проектот: Домашно набљудување на Локалните избори 2013

Време на спроведување на проектот: 15 јануари – 1 јуни 2013

Цел на проектот: Придонес кон транспарентен изборен процес, преку непартиско набљудување на сите сегменти на изборниот процес.

Специфични цели на проектот:

-      Да обезбеди учество на граѓаните во процесот на непартиско набљудување на изборите;

-      Да осигура почитување на правото и законите при спроведување на гласањето на избирачките места;

-      Да се подигне свеста кај граѓаните за нивните права и обврски за проверка на податоците во Избирачкиот список.

Проектни активности:

  • Собирање и процесирање на податоците од проверката на граѓаните во Избирачкиот список во подрачните единици на Државната Изборна Комисија (во периодот додека Единствениот избирачки список е на јавен увид 26 јануари до 9 февруари);
  • Регрутирање и обука на волонтери за домашни набљудувачи на изборите;
  • Набљудување на предизборниот период (следење на работата на ОИК, активностите на политичките партии и сите активности на засегнатите страни во изборниот процес);
  • Набљудување на изборната кампања (следење на почитувањето на Кодексот за слободни и фер избори доколку истиот биде промовиран);
  • Набљудување на предвременото гласање на внатрешно раселените лица, болни и изнемоштени лица и лицата во затвор или притвор;
  • Набљудување на денот на гласање (со обични набљудувачи, мобилни тимови, ПВТ набљудувачи и набљудувачи во ОИК и ДИК);
  • Набљудување на постизборниот период;
  • Анализирање на извештаите и информирање на јавноста. 

Template Settings

Color

For each color, the params below will be given default values
Blue Dark_Blue Cyan Purple Green Tomato Yellow

Body

Background Color
Text Color

Spotlight10

Background Color

Footer

Note: Layout Contact-Us is applied only for menu Contact Us and menu About Us.
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction