СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ – 01:00 часот

Граѓанската асоцијација МОСТ го следеше денешното гласање со повеќе од 3.000 набљудувачи. На гласачките места беа распоредени 2.664 набљудувачи кои покрија околу 55% од гласачките места во Република Македонија.

МОСТ ги обработи податоците од сите избирачки места на кои беа распоредени ПВТ набљудувачи.  

МОСТ ја повикува изборната администрација да ги истражи сите забележани нерегуларности и да постапи по сите примени приговори, како би се почитувала изразената волја на гласачите.

МОСТ ја повикува јавноста на трпение се додека ДИК не ги објави првичните резултати од изборите. МОСТ внимателно ќе ја следи работата на ДИК во наредниот период и ќе ја известува јавноста за сите активности.

Што се однесува до резултатите од изборите, поради маргината на грешка која ПВТ примерокот ја продуцира, МОСТ не е во можност да ја проектира распределбата на мандати по изборни единици.

Според податоците добиени од ПВТ програмата (паралелно пребројување на гласовите), која претставува математичко-статистичка научна метода, одѕивот на гласачите по изборни единици е следниот:

 

ИЕ 1 – 73,85%

ИЕ 2 – 66,00%

ИЕ 3 – 73,00%

ИЕ 4 – 75,33%

ИЕ 5 – 63,62%

ИЕ 6 – 51,38%

Според обработените податоци од ПВТ примерокот, резултатите по изборни единици се следни:

Изборна единица 1 – максимална маргина на грешка 1.6%

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ  - 34.5%

ДПА - 2.1%

ДУИ - 6.1%

Коалиција СДСМ - 44.1%

Коалиција за промени и правда - 1.8%

Алијанса за Албанците - 1.7%

Либерална партија - 0.6%

Коалиција ВМРО за Македонија - 1.8%

Беса - 5.2%

Левица - 2.2%

 

Изборна единица 2 – максимална маргина на грешка 1.8%

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ  - 36.2%

ДПА - 3.2%

ДУИ - 9.6%

Коалиција СДСМ - 34. 7%

Коалиција за промени и правда - 1.1%

Алијанса за Албанците - 3.3%

Либерална партија - 0.4%

Коалиција ВМРО за Македонија - 1.8%

Беса - 8.4%

Левица - 1.2%

 

Изборна единица 3  - максимална маргина на грешка 0.8%

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ  - 53.4%

ДПА - 0.5%

ДУИ - 0.7%

Коалиција СДСМ - 40%

Коалиција за промени и правда - 0.7%

Либерална партија - 0.4%

Коалиција ВМРО за Македонија - 3.5%

Левица - 0.9%

 

 

Изборна единица 4 - максимална маргина на грешка 0.7%

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ  - 49.4%

ДУИ - 0.3%

Коалиција СДСМ - 46.3%

Коалиција за промени и правда - 0.9%

Либерална партија - 0.3%

Коалиција ВМРО за Македонија - 2.3%

Левица - 0.6%

 

Изборна единица 5 - максимална маргина на грешка 1.3%

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ  - 40.7%

ДПА - 1.6%

ДУИ - 6.9%

Коалиција СДСМ - 39.2%

Коалиција за промени и правда - 0.7%

Алијанса за Албанците - 4.1%

Либерална партија - 0.3%

Коалиција ВМРО за Македонија - 2.9%

Беса - 2.5%

Левица - 1.1%

 

Изборна единица 6 - максимална маргина на грешка 1.5%

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ  - 17.5%

ДПА - 10.3%

ДУИ - 26.5%

Коалиција СДСМ - 16.6%

Коалиција за промени и правда - 0.2%

ПДП - 0.8%

Алијанса за Албанците - 11.6%

Коалиција ВМРО за Македонија - 0.5%

Беса - 16%

Врз основа на овие резултати МОСТ заклучува дека двете водечки партии по бројот на освоени гласови се преблиску една до друга и оваа разлика во бројот на освоени гласови, во зависност од маргината на грешка, влијае на тоа кој ќе освои најмногу мандати.

Проектот „Домашно набљудување на предвремените парламентарни избори 2016“ е поддржан од: Амбасадата на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, УСАИД преку Националниот демократски институт, Швајцарската агенција за развој и соработка, Амбасадата на Кралството Холандија и Националниот фонд за демократија.

Ставовите во ова соопштение се одговорност на МОСТ и не ги одразуваат секогаш ставовите на поддржувачите на проектот.

 

Read 10231 times Last modified on Понеделник, 12 Декември 2016 01:54
Template Settings

Color

For each color, the params below will be given default values
Blue Dark_Blue Cyan Purple Green Tomato Yellow

Body

Background Color
Text Color

Spotlight10

Background Color

Footer

Note: Layout Contact-Us is applied only for menu Contact Us and menu About Us.
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction